Diabetes

Diabetes mellitus heet ook wel suikerziekte. Bij diabetes maakt uw lichaam weinig tot geen insuline meer aan. Daardoor loopt de bloedsuiker te hoog op. Dit kan veel problemen met zich meebrengen, bijvoorbeeld met hart- en bloedvaten, ogen, zenuwstelsel en nieren. Het is belangrijk om diabetes zo snel en goed mogelijk te behandelen. Dit kan onder meer met medicijnen. Ook een gezonde leefstijl helpt.

Wat kan Vitras doen?

Diabetesverpleegkundige

De diabetesverpleegkundige komt bij u thuis voor ondersteuning, advies en begeleiding. Zij geeft informatie over uw ziektebeeld en medicijngebruik en laat zien hoe u de bloedsuiker controleert, insuline toedient en zo ergere klachten voorkomt. Ook adviseert de verpleegkundige over goed gewicht, beweging en voeding en geeft ze steun als u met onzekerheid of vervelende gevoelens kampt. De gespecialiseerd verpleegkundige vormt de schakel tussen de huisarts, specialist en mantelzorgers.

Diabetesverpleegkundige aan huis

Hulpmiddelen

Tijdens de periode van ziek zijn kunt u veel last hebben van vermoeidheid, pijn, bijwerkingen of praktische problemen. Slimme hulpmiddelen kunnen uw leven, verlichten, en ook dat van degenen die voor u zorgen.

Hulpmiddelen bij ziekte

Cursussen voor mantelzorgers

De zorg voor iemand met een ingrijpende, chronische of ongeneeslijke ziekte kan soms zwaar vallen. Speciaal voor mantelzorgers zijn er cursussen op het gebied van ziekenverzorging, fysieke belasting en ontspanning.

Cursussen voor mantelzorgers

Wijkzorg

De verzorgenden en verpleegkundigen van Vitras bieden u thuis extra ondersteuning bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden of bij het innemen van uw medicijnen. Vanuit de Wijkzorg werken we nauw samen met de huisartsen. Ook met uw mantelzorgers stemmen we de zorg af.

Wijkzorg

Comfortdiensten

Als bepaalde zaken u moeite kosten of u er geen tijd voor heeft, kunt u gebruik maken onze Bij u thuis diensten, bijvoorbeeld om u te ondersteunen bij huis- en tuinonderhoud.

Bij u thuis diensten

Maaltijdservice

Kan of wilt u niet zelf koken? De maaltijdservice bezorgt gezonde en lekkere maaltijden aan huis. We hebben een breed assortiment, ook voor vegetariërs en dieetwensen.

Maaltijdservice

Wondverpleegkundige

Door diabetes mellitus kunnen vervelende wonden en infecties ontstaan, zoals een diabetische voet. In dat geval kan de wondverpleegkundige van Vitras helpen met wondzorg en de juiste hulpmiddelen.

Wondverpleegkundige

Steunpunt mantelzorg

Bent u mantelzorger? Het steunpunt biedt een luisterend oor en geeft informatie en advies over het hulpaanbod in de buurt. Ook zijn er bijeenkomsten over hoe u mantelzorg op een verantwoorde manier volhoudt.

Steunpunt Mantelzorg

Waarom Vitras?

Vitras beschikt over zeer deskundige verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in diabetes mellitus (suikerziekte). Bij Vitras kunt u bovendien ook terecht voor hulpmiddelen, cursussen en gemaksdiensten die u helpen langer zelfstandig te blijven. 


Contact

0900-82 123 82   maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:00 uur

Heeft u of degene voor wie u zorgt diabetes, en wilt u meer weten over uw situatie en hoe de verpleegkundige van Vitras u hierin kan ondersteunen? Neem dan contact op met Vitras via het telefoonnummer hierboven, of neem direct contact op met één van onze diabetesverpleegkundigen: 

 

Verwijzer

Diabetes mellitus kent een complex ziektebeeld met verschillende soorten risico's. De leefstijl en therapietrouw van de patiënt hebben veel invloed op het verloop van de ziekte. 

De diabetes verpleegkundige kan extra ondersteuning geven en advies. De verpleegkundige kan helpen bij instructie en leren omgaan met de glucose meter en het insuline spuiten. Doordat de diabetesverpleegkundige bij de patiënt thuis komt, is er  meer tijd om de dingen goed uit te leggen en om de onderliggende problematiek in beeld te krijgen. 

Meer informatie 

Direct contact

Bel 0900 - 82 123 82 of neem direct contact op met met een diabetesverpleegkundige bij u in de buurt:
 
Vul uw plaatsnaam of postcode in.

Wat kan de diabetesverpleegkundige van Vitras voor u betekenen?

Wat kan de diabetesverpleegkundige van Vitras voor u betekenen? 

Bekijk de film

Tips van de diabetesverpleegkundige

Hoe houd ik mijn bloedsuiker op peil?

U houdt uw bloedsuiker op peil door op gezette tijden de maaltijd te gebruiken volgens het voorschrift van de diëtiste.

Hoe zorg ik dat ik mijn medicijnen op tijd neem?

U kunt een kookwekker zetten, gebruik maken van een baxterrol(vraag uw apotheker), of een medicijn alert app downloaden voor uw smartphone.

Wat kan ik doen bij een hypo? Te lage bloedsuiker?

Zorg dat u op tijd eet om een hypo te voorkomen. Als de glucose waarden al te laag zijn kunt u het beste eerst snelle suikers nemen (6 druivensuikers of een glas limonade met suiker), en dan na 15 minuten iets eten.

Wat kan ik doen bij een hyper? Te hoge bloedsuiker?

Bij een hyper kunt u extra water nemen en bewegen. Als u insuline gebruikt, overleg dan met de huisarts wat te doen bij een hyper. Bij braken of diarree kunt u het beste de huisarts bellen.