Longverpleegkundige

De longverpleegkundige van Vitras begeleidt, adviseert en ondersteunt mensen met een (chronische) longziekte zoals astma of COPD.

Voor wie?

Heeft u of degene voor wie u zorgt een chronische longziekte, zoals astma of COPD, longemfyseem of chronische bronchitis, en heeft u behoefte aan advies of ondersteuning? De longverpleegkundige biedt begeleiding, advies en ondersteuning voor u én uw omgeving.

Hoe werkt het?

De longverpleegkundige komt bij u thuis voor ondersteuning, advies en begeleiding op het gebied van:

  • uw ziektebeeld;
  • uw medicatie, de werking en hoe u het gebruikt;
  • instructie bij zuurstofgebruik;
  • advies over goed gewicht en voeding;
  • begeleiding bij stoppen met roken;
  • ondersteuning bij onzekerheid en emoties;
  • advies over aangepast sporten en bewegen;
  • ondersteuning van mantelzorger(s);
  • het voorkomen van verergering van uw klachten.

Als er sprake is van een allergie (bijvoorbeeld huisstofmijtallergie) geeft de longverpeegkundige informatie en tips. Het kan nodig zijn om het woonklimaat in uw huis te verbeteren. De longverpleegkundige geeft saneringsadvies en helpt, als dat nodig is, bij het regelen van aanpassingen in huis.

De longverpleegkundige werkt samen met de huisarts, longarts, kinderarts, consultatiebureau-arts, GGDV, fysiotherapeut en diëtist. Naast huisbezoeken hebben de longverpleegkundigen regelmatig spreekuren in huisartsenpraktijken en op de longpoli van het ziekenhuis.  

Waarom Vitras?

Vitras beschikt over zeer deskundige verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in longaandoeningen. Ze hebben veel contact met huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners in uw buurt. Zij weten daardoor goed de weg, onderhouden contact met uw huisarts en ziekenhuisarts, en kunnen u goed adviseren en verwijzen als dat nodig is. Bij Vitras kunt u bovendien ook terecht voor hulpmiddelen, cursussen en gemaksdiensten die u helpen langer zelfstandig te blijven. 


Contact

0900-82 123 82   maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:00 uur

Heeft u of degene voor wie u zorgt COPD en wilt u meer weten over uw situatie en hoe de verpleegkundige van Vitras u hierin kan ondersteunen? Neem dan contact op met Vitras via het telefoonnummer hierboven, of neem direct contact op met de longverpleegkundige bij u in de buurt: 

Verwijzer

Bij longproblematiek (COPD, astma) is verandering van de leefstijl vaak zeer belangrijk maar ook moeilijk. Daarnaast is therapietrouw bij de medicatie van groot belang, evenals voeding en beweging. Zorgvuldige voorlichting en instructie is van groot belang en vraagt tijd. Bij astma-patienten kijken we samen hoe we kunnen voorkomen dat er steeds weer aanvallen optreden. Soms betekent dit dat er gesaneerd moet worden in huis (bijvoorbeeld bij een huisstofmijtallergie).

De longverpleegkundigen van Vitras vormen een vitale schakel tussen de arts en de patiënt. Doordat de longverpleegkundige bij de patiënt thuis komt, is er meer tijd om de dingen goed uit te leggen en om de onderliggende problematiek in beeld te krijgen. De patiënt hoeft minder vaak naar de huisarts of het ziekenhuis, doordat de longverpleegkundige terplekke de juiste zorg en duiding kan bieden voor de patiënt.  

De huisarts over de gespecialiseerd verpleegkundigen van Vitras: 

De huisarts over de neurologieverpleegkundigen van Vitras"Het is niet zo dat iedereen altijd maar naar een huisarts moet voor iets. En soms ga je naar een ziekenhuis omdat de zorg thuis niet afdoende is. Maar als je de zorg thuis uitbreidt, hoef je niet naar een ziekenhuis. Want soms is daar, thuis, de meerwaarde; de zorg en de observatie." Bekijk de film »

Direct contact

Bel 0900 - 82 123 82 of neem direct contact op met met een longverpleegkundige bij u in de buurt:
 
Vul uw plaatsnaam of postcode in.

Wat kan de longverpleegkundige van Vitras voor u betekenen?

Wat kan de longverpleegkundige van Vitras voor u betekenen? 

Het verhaal van...