Zelfvertrouwen

Nee zeggen, grenzen stellen, voor je mening opkomen, je gevoelens uiten, kritiek geven en ontvangen. Het zijn allemaal dingen waar zelfvertrouwen voor nodig is.

Zowel volwassenen als jongeren kunnen soms wat extra zelfvertrouwen gebruiken. 

Wat kun je zelf doen?

Gebeurt er iets wat je niet leuk vindt? Zeg dan 'dit vind ik niet leuk'. Je kunt dit ook later nog zeggen, bijvoorbeeld 'wat er toen gebeurde vond ik niet leuk'. Zo komen mensen te weten wat jij leuk vindt en wat niet.

Heb je 'ja' gezegd terwijl je eigenlijk 'nee' had willen zeggen? Je kunt er altijd op terugkomen. Leg uit waarom je eerst 'ja' zei, en waarom je het toch liever niet doet.

Het helpt om te praten met iemand die je vertrouwt over wat je wel en niet wilt. Zo kunt je samen, in een veilige omgeving, onderzoeken wat je fijn vindt en waar je goed in bent. 

Wat kan je omgeving doen?

Kent je iemand die weinig zelfvertrouwen heeft? Het helpt om met diegene te praten over wat hij of zij wel en niet wil, fijn vindt of goed kan. Help de ander door vragen te stellen en niet teveel advies te geven. Zo kan de ander het zelf ontdekken en dat werkt het beste.   

Wat kan Vitras doen?

Voor jongeren

Cursussen

Je kunt verschillende groepen en trainingen volgen die jou helpen steviger in je schoenen te staan. Bijvoorbeeld mondiger worden, je sociale vaardigheden verbeteren of met je faalangst om leren gaan. 

Cursussen zelfvertrouwen

  
Jongerenwerk

Ben je tussen de 13 en 18 jaar? En heb je problemen op school, of in de relatie met vrienden, vriendinnen, ouders, leraren of anderen? Of zit je met vragen waar je alleen niet meer uitkomt? Blijf er niet mee rondlopen, maar neem contact op met een maatschappelijk werker in jouw buurt. 

Jongerenwerk

  
Schoolmaatschappelijk werk

Heb je problemen waardoor je prestaties op school niet goed gaan? Check dan of jouw school een schoolmaatschappelijk werker heeft. Bij de schoolmaatschappelijk werker kun je terecht voor een luisterend oor en advies. 

Schoolmaatschappelijk werk

Voor volwassenen

Cursussen

Je kunt trainingen en groepen volgen die jou helpen steviger in je schoenen te staan. Bijvoorbeeld een groepstraining assertiviteit. 

Cursussen zelfvertrouwen

  
Maatschappelijk werk

Ben je het overzicht kwijt en weet je niet waar je moet beginnen of bij wie je moet aankloppen? De maatschappelijk werker helpt je op weg met een luisterend oor en praktische hulp zodat je snel weer grip hebt op je situatie. 

Maatschappelijk werk

Direct contact

Bel 0900 - 82 123 82 of neem direct contact op met met een maatschappelijk werker in de buurt:
 
Vul uw plaatsnaam of postcode in.