Wijkverpleging

Wijkverpleging Vitras

Wilt u ook zelfstandig en veilig blijven wonen? Met hulp uit uw eigen sociale netwerk en van de wijkverpleegkundige van Vitras kan dit. Een wijkverpleegkundige is een spin in het web van welzijn, wonen en zorg. En heeft een belangrijke rol bij langdurige zorg. In een aantal wijken is al een zogenoemd sociaal wijkteam actief. Vitras werkt nauw samen met gemeenten om mensen met een hulpvraag in hun eigen omgeving te helpen. Op deze manier kunt u zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis blijven wonen.

Voor wie?

Wijkverpleging is er voor mensen die hulp of begeleiding nodig hebben. Denk aan het signaleren maar ook om extra voorzieningen in huis, praktische hulp in en om het huis of ondersteuning in zelfredzaamheid. Dat kunnen ouderen zijn, mensen met een chronische ziekte, mensen die net uit het ziekenhuis komen en nog hulp nodig hebben, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of bijvoorbeeld mensen in de terminale fase van hun leven.

Hoe werkt het?

Als u door ziekte of een beperking (tijdelijk) afhankelijk bent van anderen, roept dat veel vragen op. 'Wat voor zorg is er eigenlijk? En wie kan ik hiervoor vragen? Kan ik hulp krijgen van bekenden uit de omgeving of heb ik ook professionele zorg nodig? Wordt die zorg helemaal vergoed of moet ik zelf ook bijdragen?' Al deze vragen kunt u voorleggen aan Vitras. Samen kijken we naar de mogelijkheden in uw situatie. Als het nodig is, betrekken we eventueel uw huisarts of specialist erbij.

De wijkverpleegkundige is de spin in het web van welzijn, wonen en zorg en stemt samen met u af wat nodig is aan ondersteuning, verzorging en zorg.
De (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden, de zorgprofessionals van Vitras, kunnen u ondersteunen bij onder andere:

 • indiceren, stimuleren, signaleren en coördineren;
 • innemen van medicijnen en injecties;
 • zwachtelen en aan- en uittrekken van steunkousen;
 • oogdruppelen, oogzalven en oordruppelen;
 • advies over dagelijkse verzorging en hulpmiddelen;
 • mobiliteit en valpreventie;
 • epidurale / spinale pijnbestrijding met een pomp;
 • catheteriseren, blaasspoeling, sondevoeding, trachea;
 • wondzorg en stomaverzorging;
 • zorg na botbreuk of operatie, bv. heupoperatie of knieoperatie;
 • palliatieve zorg en terminale zorg. 

U kunt via de zorgcentrale van Vitras, de huisarts, het Wmo-loket of het gezondheidscentrum in contact komen met een wijkverpleegkundige van Vitras. De wijkverpleegkundige staat aan uw zijde en kan goed beoordelen welke zorg u nodig heeft om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Vitras betrekt uw eigen sociale netwerk bij de zorg. Denk aan uw partner, familie of buren. Samen stemmen we de zorg af zodat die het beste bij úw situatie past.

Waarom Vitras?

Vitras beschikt over zeer ervaren en deskundige verpleegkundigen en verzorgenden. Zij werken in kleine, persoonlijke teams dicht bij u in de buurt. Ze hebben veel contact met de huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners in de buurt. Zij weten daardoor goed de weg in uw wijk en kunnen u goed adviseren en verwijzen als dat nodig is. Bij Vitras kunt u bovendien ook terecht voor hulpmiddelen, diensten en cursussen die u kunnen helpen de lasten te verlichten en uw zelfstandigheid te vergroten. 


Kosten, indicatie en vergoeding

Om voor thuiszorg/wijkverpleging in aanmerking te komen, heeft u een indicatie van de wijkverpleegkundige nodig. De wijkverpleegkundigen zijn geschoold in indiceren en kunnen bepalen wat u aan hulp nodig heeft. De indicatie kunt u zelf aanvragen, of u kunt hiervoor contact opnemen met een wijkverpleegkundige van Vitras.
 
Wijkverpleging valt per 1 januari 2015 in het basispakket van uw zorgverzekeraar. Voor aanvullende hulp kunt u uw zorgverzekeraar vragen wat in er wel en niet vergoed wordt. 
 
Indien u een persoonsgebonden budget hebt, of zorg particulier wilt inkopen, kunt u ook terecht bij Vitras Zorg en Welzijn.

Wilt u weten of de hulp in úw situatie vergoed wordt?
Meestal is één telefoontje naar Vitras voldoende. Vitras regelt de meeste zaken dan voor u.
Het telefoonnummer voor u is dan 0900-82 123 82. Van maandag t/m vrijdag 08:00-17:00 helpen we u graag verder!

Lees meer over kosten, indicatie en vergoeding
Lees hier de algemene voorwaarden voor cliënten met een indicatie

Wachttijd
Vitras kent doorgaans geen wachttijd voor de wijkverpleging.

Verwijzer

In de thuissituatie zijn steeds meer mogelijkheden voor ondersteuning en zorg. Vitras biedt persoonlijke verzorging tot complexe verpleging aan. Wilt uw patiënt/cliënt graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar heeft hij of zij verzorging en/of verpleging nodig? Of heeft u een 'niet pluis' gevoel bij de situatie? De wijkverpleegkundige inventariseert de mogelijkheden en overlegt deze met u.

De wijkverpleegkundige is een vitale schakel tussen u, uw zorgvrager, de mantelzorgers en het zorgnetwerk. De verzorgenden en verpleegkundigen van Vitras ontzorgen, signaleren en adviseren. Samen willen wij zorg dragen en ondersteuning bieden om de zorgvrager zo zelfstandig mogelijk leven te laten leiden.

Contact

Heeft u tijdelijk ondersteuning thuis nodig, bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden of bij het innemen van uw medicijnen? Neem dan contact op via telefoonnummer 0900 - 82 123 82 of via de wijkverpleegkundige in uw buurt om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken. Kies uw plaats:

Direct contact

Bel 0900 - 82 123 82 of neem direct contact op met met het team zorg en welzijn bij u in de buurt:
 
Vul uw plaatsnaam of postcode in.

Het verhaal van...

Wij staan voor u klaar!